Punca-punca
v Memakan berlebihan
v Memakan jenis makanan yang kurang sesuai.e. makanan yang tinggi dalam karbohidrat
v Kekurangan aktiviti dan senaman
v Faktor-faktor genetik
v Gaya hidup
v Faktor-faktor hormonal.
Risiko-risiko
Masalah kesihatan yang bertambah dengan kegemukan
v Penyakit-penyakit jantung
v Darah Tinggi
v Gout
v Masalah pundi hempedu
v Kencing manis
v Osteoatritis pada pinggang, lutut dan tulang belakang
v Lebih cenderung mendapat kemalangan
v Pembengkakkan salur darah pada kaki
v Kemurungan
v Kesusahan semasa kehamilan
Tanda-tanda dan Gejala-gejala
v Peningkatan berat badan
v Kesusahan bernafas
v Kepenatan
v Sakit dan pembengkakkan pada sendi-sendi
Ujian Cubitan
Cubit
perut di antara pusat dan tulang pinggul. Ukur "cubitan" itu. Lapik
kulit yang melebihi 25mm (1 inci) menunjukkan berat yang berlebihan.
Perkara-perkara
Yang Perlu Dielak
v Gula - Jangan makan kek-kek, biskut-biskut, jem, makanan-makanan pencuci mulut dan
jangan minum minuman ringan.
v Makanan bergoreng - lebih baik dipanggang.
v Lemak - Gunakan minyak, mentega dan marjerin yang sedikit. Jangan makan kulit ayam
dan lemak pada daging.
v Diet sementara yang ganjil-ganjil.
v Makanan-makanan yang berlebihan - “Lebih baik membuang dari menambah kegemukan”
Tabiat-tabiat Baru
v Pilih tempat untuk memakan di tempat kerja dan tempat tinggal. Makan hanya di tempat
tersebut setiap masa.
v Makan sambil duduk.
v Jangan makan sambil menonton televisyen.
v Makanan-makanan segar yang pelbagai, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan yang
memberikan vitamin-vitamin dan garam-garam galian.
v Senam - berjalan di awal pagi, berlari atau berenang membakar lemak secara berterusan
sehingga 16 jam.
v Rancang diet mingguan anda dan ikutinya.
v Jangan beli makanan melebihi keperluan.
v Jangan pergi membeli-belah dan membeli makanan semasa lapar.
v Apabila anda keluar untuk makan malam atau jamuan, makan sedikit pada awal
sebelumnnya dan sedikit pada hari kemudiannya.
v Kurangkan minuman beralkohol.
v Setiap hari, fikirkan sebab mengapa anda harus kurangkan berat badan anda.
Penukarganti Kalori Rendah
PENUKARGANTI KILOJUL RENDAH
KUMPULAN MAKANAN
|
PILIHAN BERTENAGA TINGGI
|
KJ
|
PILIHAN BERTENAGA RENDAH
|
KJ
|
SARAPAN PAGI
|
||||
Daging dan penukargantinya
|
2 biji telur goreng
|
900
|
2 biji telur rebus
|
650
|
Buah dan Sayur
|
1 cawan (250ml) jus oren
|
540
|
Sebji buah oren segar
|
245
|
Roti dan Bijirin
|
1 “croissont”
|
420
|
1 keping roti berserat tinggi
yang dibakar
|
230
|
Tambahan
|
2 sudu the mentega atau marjerin
poli-tak-tertepu
|
300
|
1 sudu the mentega atau marjerin
poli-tak-tertepu
|
150
|
2 sudu the jem (10 ml)
|
460
|
|||
Kopi dengan krim berganda dan
gula
|
530
|
Kopi “O”
|
0
|
|
MAKAN TENGAHARI
|
||||
Susu dan hasilan tenusu
|
1 cawan (250ml) susu segar
|
670
|
1 cawan susu skim
|
370
|
1 cawan (250ml) sup krim
|
600
|
1 cawan (250ml) sup biasa
|
230
|
|
Daging dan penukargantinya
|
1 sanwic kelab
|
2510
|
Sanwic dengan 1 kepingan ayam
|
1260
|
Buah dan Sayur
|
½ cawan (125ml) kolslaw dengan
mayonis
|
370
|
½ cawan (125ml) kolslaw dengan
cuka
|
80
|
Tambahan
|
1 keping (120g) pai epal
|
1350
|
I epal bersaiz sederhana
|
360
|
MAKAN MALAM
|
||||
Susu dan hasilan tenusu
|
1 cawan (250ml) susu segar
|
670
|
1 cawan susu skim
|
370
|
Daging dan penukargantinya
|
1 keping ikan digoreng dengan
adunan tepung
|
1630
|
3 oz. (90g) ikan panggang dengan
limau
|
590
|
Buah dan Sayur
|
12 cip ubi kentang
½ cawan (125ml) brokoli dengan
sos keju
|
780
250
|
I ubi kentang dibakar
½ cawan (125ml) brokoli dengan
jus limau
|
400
110
|
Roti dan Bijirin
|
1 keping roti berserat tinggi
dengan 2 tepukan mentega
|
530
|
1 keping roti berserat tinggi
|
230
|
Tambahan
|
½ pai epal
Kopi dengan krim berganda dan
gula
|
1710
530
|
1epal yang kecil
Kopi “O”
|
240
0
|
v Kesihatan yang lebih baik.
v Tampak lebih baik.
v Pergerakan yang lebih mudah.
v Kemudahan membeli baju.
v Keyakinan diri yang lebih tinggi.
v Merasa lebih cergas dan mempunyai tenaga yang lebih tinggi.
No comments:
Post a Comment